Bodrogközi mesék

Az égig érő fa, az Öreg Isten és a többiek

Réka története

2018. március 18. 22:54 - Wing Angell

Egy érdekes történetet mesélek nektek ma el.

Jó 5.000 ezer éve is már, hogy ez a történet megesett.

Akkoriban a Tisza még a Helmeci hegy mögött folydogált. Megkerülte azt és valahol ott folyt a mai medre felé, ahol napjainkban Pácin található. A legrégebbi, eredeti meder, ahol tovább folyt, pedig a mai Tiszacsermelynél található, de ez most mellékes a történet szempontjából.

A Tisza igazából az Öreg Isten rakoncátlan lánya volt és akkoriban Rékának hívták. Szép, de konok szőke leány volt, akinek atya megszabta útját, de a lány csak nem akarta követni az édesapja által kijelölt utat.

Azt mondta neki, hogy ő majd csak a férjének fog engedelmeskedni. De csak az lehet az ő férje, aki őt arra az útra tereli, mit az Öreg Isten megszabott neki.

Az Öreg istennek meg sokat főt miatta a feje.

Bizonyára emlékeztek még arra, hogy amikor az Öreg Isten tövestől kitépte az Égig Érő fát. Akkor akik a koronában meg a gyökerek között éltek szétszóródtak a világon.

A fa koronájában éltek az óriások is, akik biz igen messze estek a fától, egész pontosan egy szigetre, amit ma úgy ismernek a világon, hogy Szardínia szigete.

Az ő építményeik, nyomaik ma is megtalálhatóak a szigeten.

No, élt közöttük egy óriás, aki embernek nagy lett volna, de Óriásnak meg igencsak kicsi. A többi óriás, úgy gúnyolta őt, hogy „Törpe”.

Törpe, megunva a sok gúnyolódást, világgá ment.

Bejárta az akkori Európát és sok érdekes dolog megesett vele.

Ahogy mendegélt elérkezett a Bodrogközbe, a Nagy Laposhoz, ahol találkozott az Öreg Istennel. Szóba elegyedtek és az Öreg Isten elmesélte a gondját.

Azt mondta erre a Törpe, hogy bár nem készült nősülni, de ha az Réka Édesapja áldását adja rá, ő megpróbálkozik vele.

Az Öreg Isten ráállt az alkura.

Törpe elment Rékához és szépszóval elkezdett udvarolni. Valahogy úgy, ahogy ma az olaszok csinálják.

Igen ám, de Réka nem az a lány volt, aki bármilyen szövegnek bedől, elmondta a Törpe nevű Óriásnak, hogy ő biz csak ahogy megy, aki őt arra az útra tereli, mit apja megszabott neki. -és hogy bizonyítsa makacsságát és erejét szétterült a Bodrogközben egy hatalmas áradás képében.

Az Óriás felmordult, majd fogott egy hatalmas ekét, belefogta az öreg Isten egy ökrét, és az ekével meghúzta azt a nyomvonalat, ahol ma is folyik a Tisza.

Réka pedig nem tehetett mást, követte az eke által vágott utat.

A Törpe azonban nagyon elfáradt a munkában és leheveredett pihenni.

Igen csak elfáradt, mert még ma is alszik. Ott alussza álmát, ahol ma a Tar-Bucka található. A Tar-Bucka valójában a pihenő óriás, és lehet, hogy egyszer felébred még.

Réka pedig hiába várta hites urát, nem jött hozzá.

Persze próbálta megkeresni őt, merre lehet, és azért igyekezett elhagyni medrét. Ezért látsz ma a Bodrogközben mindenfelé morotvákat és holt ágakat.

tisza_panorama.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bodrogkozimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8613751278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása