Bodrogközi mesék

Az égig érő fa, az Öreg Isten és a többiek

A molnár, a tolvaj és a patkányok

2018. április 30. 22:02 - Wing Angell

Sokszor elmondtam már, hogy régen a Bodrogközt csodálatos és fura lények lakták. Ma már kevés csodálatos van, de fura lakó még azért akad. :)

Na most annak idején, a Bodrogközt a Bodrog és a Tisza ezer ága járta be, mindenfelé folyt valamilyen víz.

Ma már nehéz elképzelni, hogy a szabályozás előtt, hogy is nézett ki a vidék. Pl. rengeteg malom volt akkoriban.

Amikor ez a történet játszódik, akkor a zsarói-érben bőségesen folyt a víz és egy remek malom működött ott.

A molnárjai amolyan „tudós” molnárok voltak. Nem olyan értelemben tudós, mint most, ma úgy mondanák, hogy tudó embereke voltak, akik értettek a bűbájossághoz.

Pl. értettek ahhoz, hogy a tolvajokat hogyan büntessék meg. Ha valaki ellopta a portékájukat akkor, annak a portájára patkányt tudtak küldeni. - ez nem hangzik nagy dolognak, de akkoriban egy patkányok nagyon komoly károkat tudtak okozni, és még betegségeket is terjesztettek. 

malom.jpg

Egyszer az egyik ilyen molnártól egy karcsai ember ellopott egy kis baltát. Igen jó balta volt, csak úgy hasította a fát.

A molnár nem is sokára megtudta, hogy ki is vitte el tőle a baltát, így amikor az legközelebb ment a malomba, a molnár megszólította.

  • Ha baltámat vissza nem hozza, akkor én bíz patkányt fogok magára küldeni, de annyit, hogy megeszik még a fülét is.

Az ember persze tagadott, hogy nem is érti miről beszél a molnár.

Másnap már arról panaszkodott, hogy meglepték a patkányok. Még a kemencéjében is járt patkány. Vissza is vitte a baltát és rimánkodott, hogy csináljon már valamit a patkányokat, mert kieszik őt a vagyonából.

A molnár meg hamisan mosolyogva a bajusza alatt, csak annyit mondott, hogy nem is érti miről beszél, nem ő küldte a patkányokat, meg hogy ahol jószág van, ott van patkány is.

Az ember jó pár napig még oda járt rimánkodni, míg a hetedik alkalommal azzal jött, hogy már az ő fülét is megrágta álmában egy patkány.

Azt mondja erre a molnár:

  • Na, remélem most megtanulta a leckét. Menjen most haza. Ha haza ér, a legelső patkányt, amit meglát azt fogja meg. Ha megfogta, egy szeget hevítsen fel és süsse ki a patkány mind két szemét.

Így is tett emberünk, haza ért, megfogta az első patkányt, amit meglátott. Annak kisütötte mindkét szemét.

Egy hét alatt az összes patkány eltűnt a portájáról.

A vízimalmok sok hasznot és sok gondot okoztak a Bodrogközben, de a szabályozás matt az ágak, erek lassan kiszáradtak és malmok szárazon maradtak.

Ma már egy malmot sem látni és már emlékük sem maradt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bodrogkozimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr3713881914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása